Jak prawidłowo używać stalki do noży?

W lokalach gastronomicznych często można spotkać stalkę do noży. Narzędzie to służy nie tylko do ostrzenia krawędzi tnących lub prostowania noży. Może być stalowa, ceramiczna lub diamentowa. Jest narzędziem w kształcie pręta, a zastosowany w niej kamień jest owalny.

Stalka do noży – jakie ma zastosowanie?

Stalki do noży są bardzo proste w obsłudze. Mają za zadanie wygładzić i wyprostować tnącą krawędź i ją naostrzyć. Stalki używane regularnie do ostrzenia prostują ostrza i opóźniają ich tępienie.

Aby zacząć pracę ze stalką, należy ustawić ją pod właściwym kątem, najlepiej pomiędzy 13 a 15 stopni. Kolejnym krokiem jest wykonywanie ruchów w swoją stronę, tak aby ostrze było ostrzone od uchwytu. Ruchy muszą być płynne, spokojne i z taką samą częstotliwością z dwóch stron.

Gdzie używa się stalki do noży?

Stalka do noży wykorzystywana jest głównie w restauracjach, w sklepach mięsnych oraz w przemyśle rzeźniczym. Dzięki nim naostrzyć można nawet bardzo duże narzędzia, takie jak tasaki, noże do trybowania i skórowania. Stosowanie stalek wymaga od użytkowników zręczności, umiejętności, siły i precyzji.

Jakie są rodzaje stalek do noży?

W dobrych sklepach, z profesjonalnym asortymentem, dostać można stalki różnego rodzaju, w rozmaitych rozmiarach i z wielu materiałów. Każda z nich ma inne zastosowanie. Stalki ceramiczne są idealne dla osób, które dopiero zaczynają pracę z tym narzędziem. Przeznaczona jest głównie do ostrzy miękkich, wykonanych ze stali walcowanej. Można nią podostrzyć lekko i silnie stępione noże. Stalka do noży wykonana ze stali nie ma właściwości ciernych, dlatego używana jest tylko do prostowania krawędzi tnących. Urządzenie tego typu przeznaczone jest dla kucharzy pracujących w większych lokalach gastronomicznych.

Diamentowe stalki do noży swoje właściwości cierne zawdzięczają napyleniu diamentowemu, naniesionemu na powierzchnię pręta. Pył ten może mieć różną gradację. Polecane są one do noży mocno stępionych albo takich, które wykonane są ze stali o dużej twardości.

Stalki do noży dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl